Bij Verkeer Centrale Nederland streven we voortdurend naar innovatieve oplossingen om mobiliteit te vergroten en de veiligheid op de weg te verbeteren. Een van de middelen die we hiervoor inzetten is de pijlwagen. In dit artikel nemen we een kijkje in de wereld van de pijlwagen, begrijpen we zijn functies en werking, en werpen we een blik op het verschil tussen een pijlwagen en een actiewagen.

Wat is een pijlwagen?

Een pijlwagen is een speciaal voertuig dat wordt gebruikt voor verkeersmanagement, met name om weggebruikers te waarschuwen en te begeleiden bij wegwerkzaamheden, incidenten of tijdelijke verkeerssituaties. Dit type voertuig is uitgerust met een grote verlichte pijl die kan wijzen naar links, rechts of beide richtingen, om de rijrichting aan te geven die het verkeer moet volgen. Een pijlwagen wordt veelal ingezet op rijbanen met tenminste twee rijstroken in dezelfde rijrichting.

Kenmerken en functies van een pijlwagen

  • Signaleringspijl: De meest opvallende eigenschap van een pijlwagen is de grote, verlichte pijl die bovenop het voertuig is gemonteerd. Deze pijl kan worden verlicht en kan wijzen in de gewenste richting om het verkeer te begeleiden. Soms kan de pijl ook knipperen om extra aandacht te trekken.
  • Verkeersgeleiding: Pijlwagens worden gebruikt om verkeer veilig om te leiden bij wegwerkzaamheden, ongevallen of andere situaties waarbij een deel van de weg is afgesloten. Ze helpen om de verkeersstroom in goede banen te leiden en de veiligheid van wegwerkers en weggebruikers te waarborgen.
  • Zichtbaarheid: Deze voertuigen zijn ontworpen om zeer zichtbaar te zijn, vaak met reflecterende markeringen en heldere verlichting, zodat ze zowel overdag als ’s nachts goed opvallen voor weggebruikers.
  • Mobiele inzet: Pijlwagens kunnen snel en flexibel worden ingezet op verschillende locaties, afhankelijk van de behoefte. Ze worden vaak gebruikt door aannemers, gemeentelijke diensten en verkeersautoriteiten.
  • Extra uitrusting: Naast de pijl kunnen pijlwagens ook zijn uitgerust met andere verkeerssignalering zoals LED-displays, verkeersborden en soms zelfs camera’s voor monitoring van de verkeerssituatie.

Gebruik van pijlwagens:

  • Wegwerkzaamheden: Om verkeer veilig langs of om een werkgebied te leiden.
  • Incidentenbeheer: Bij ongevallen om verkeer om het incident heen te leiden.
  • Evenementen: Om de verkeersstroom te regelen en omleidingen aan te geven tijdens grote evenementen.

Bovenstaand: afbeelding van een pijlwagen.

Bovenstaand: afbeelding van een Actiewagen.

Het verschil tussen een pijlwagen en actiewagen:

Hoewel zowel pijlwagens als actiewagens worden gebruikt voor verkeersmanagement, ligt de focus van een pijlwagen specifiek op het geven van richting en het begeleiden van verkeer met een duidelijke visuele aanwijzing (de pijl). Actiewagens daarentegen hebben een bredere rol en zijn uitgerust met diverse technologieën en middelen voor verschillende soorten verkeersbeheer, inclusief maar niet beperkt tot signalering.

Meer informatie nodig?

Heeft u een pijlwagen of actiewagen nodig? Of Benieuwd naar een duurzame en veilige verkeersoplossing voor jouw (tijdelijke) verkeerssituatie? Neem dan contact met ons op of bel naar 0227 – 745700