Diensten

Wegafzetting

Offerte aanvragen

Verkeer Centrale Nederland (VCNL) is gespecialiseerd in het bijdragen aan verkeersveiligheid op de Nederlandse wegen. In het geval van een wegafzetting, brengt deze taak best wat uitdagingen met zich mee. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat alle bestuurders de wegafzetting op tijd opmerken? Daarnaast zijn meestal aanvullende verkeersmaatregelen nodig.

Een afgesloten weg veroorzaakt in veel gevallen onrust. Duidelijke verkeersborden voor de afzetting en eventuele snelheidsbeperking of bewegwijzeringsborden voorkomen uit de hand gelopen files en verhogen de verkeersveiligheid. Hoewel wegafzettingen ongemakken met zich meebrengen, zijn deze wel noodzakelijk. Bijvoorbeeld bij een ernstig ongeval of tijdelijke wegwerkzaamheden.

Wat is een wegafzetting

Een ‘wegafzetting’ is simpelweg een tijdelijke afsluiting van een auto- of snelweg. Er worden bijvoorbeeld gevarenborden geplaatst en indien nodig omleidingsborden. Dit maakt verkeer over de afgezette weg, of een deel van deze weg, voor alle weggebruikers onmogelijk.

Is een weg afgezet, dan heeft dit meestal veiligheidsredenen. Toch bevat een afzetting zelf ook aanvullende verkeersmaatregelen. Vaak gaat het hierbij om aanvullende bebording, zoals informatieborden, gevarenborden, snelheidsbeperkingen en omleidingen. In bepaalde gevallen is niet alleen bebording, maar zijn ook verkeersregelaars nodig. Wegbeheerders eisen vaak dat een wegafzetting en de materialen voldoen aan de richtlijnen van het kennisplatvorm CROW. Je vindt de richtlijnen terug in de handboeken over wegafzettingen.

Wanneer vindt een wegafzetting plaats?

Zeker in het geval van werkzaamheden op- of aan de weg, verplicht de wegbeheerder noodzakelijke verkeersmaatregelen. Een wegafzetting is hier ook onderdeel van. Deze tijdelijke verkeerswijziging verhoogt de veiligheid van de wegwerkers en verkeersdeelnemers. Zo kunnen de wegwerkers ongestoord hun werkzaamheden verrichten en kunnen de verkeersdeelnemers veilig hun weg vervolgen.

Naast wegwerkzaamheden zijn er nog andere redenen voor een wegafzetting. Denk hierbij aan een verkeersongeval of andere onveilige situaties. Soms bevinden zich obstakels op de weg en in zeldzame gevallen ziet de politie een wegafzetting als noodzakelijk.

Wegafzetting door een evenement

Een wegafzetting kan ook een leuke oorzaak hebben. Voor bepaalde evenementen bijvoorbeeld, wordt de weg ook tijdelijk afgezet. Dat kan een sportevenement of festival zijn, maar ook een nationale feestdag zoals Koningsdag.

Wegafzetting regels en materiaal

VCNL heeft het vakmanschap en de kennis in huis voor het op de juiste manier uitvoeren van wegafzettingen. We regelen alles volgens de eerder genoemde CROW richtlijnen op de meest veilige manier. Hieraan voegen we, indien nodig, ook gemakkelijk verkeersregelaars toe. Onze professionals hebben niet alleen de benodigde verkeerskundige kennis, maar beschikken ook over een EHBO-diploma en weten hoe zij moeten omgaan met agressie. Dat is wel zo prettig bij een wegafzetting. Niet iedere bestuurder is daar namelijk even blij mee.

Daarnaast kennen de vakmannen en vakvrouwen van VCNL de beste methodes voor het waarborgen van de verkeersdoorstroming. Veilig en efficiënt dus. De maatregelen rondom de wegafzetting worden voornamelijk geregeld met bebording en schrikhekken. VCNL is een betrouwbare partner als het gaat om het toepassen van verkeersmaatregelen bij jouw wegafzetting. Lees hier meer over verkeersmaatregelen.

Soorten afzettingen

Het soort wegafzetting is afhankelijk van welke wegwerkzaamheden plaatsvinden, hoeveel ruimte deze werkzaamheden innemen en hoelang deze duren. In veel gevallen gaat het om onderhoudswerkzaamheden die plaatsvinden op een deel van de weg. Soms is echter een gehele wegafsluiting noodzakelijk. Dat is bijvoorbeeld zo bij uitgebreide asfaltherstel werkzaamheden. In andere gevallen gaat het om werkzaamheden aan nutsvoorzieningen of hoogspanningsleidingen. Hiervoor is meestal minder ruimte nodig, waarbij de werkzaamheden verricht worden door het toepassen van een halve wegafzetting zodat een omleiding niet noodzakelijk is.

De weg afzetten doen we bijvoorbeeld met verkeerskegels, geleidebakens, barrières of een actiewagen om een tweebaansweg terug te brengen naar 1 rijstrook. Soms worden ook tijdelijke verkeerslichten geplaatst of wordt de weg versmald met behulp van gele belijning op de weg. Hoe korter de wegafzetting duurt, hoe eenvoudiger en sneller de oplossing is. Hebben hulpdiensten bijvoorbeeld een uurtje nodig voor het opruimen van afval op de weg, dan volstaat een afzetting met verkeerskegels meestal prima.

Verkeersregelaar bij wegafzetting

Op drukke wegen of bij onoverzichtelijke situaties zijn verkeersregelaars noodzakelijk. Een wijzigende verkeerssituatie verwart bestuurders en veroorzaakt zo extra gevaarlijke situaties. Een goed opgeleide en landelijk gecertificeerde verkeersregelaar van VCNL helpt hierbij. Ze begeleiden de verkeersdeelnemers op een veilige manier door de nieuwe situatie.

Zijn weggebruikers desondanks agressief of verward? Dan weten onze professionals wat ze moeten doen. We leiden onze verkeersregelaars zelf op. Ze hebben dus een erkend diploma en weten hoe ze moeten reageren in verschillende omstandigheden. Heb je advies nodig over een specifieke situatie? Neem gerust contact op voor meer informatie of advies.

 

Onze Vakspecialisten beschikken over:

  • Certificaat Vakman Verkeersmaatregelen

  • Certificaat omgaan met agressie

  • Aanstellingspas

  • VCA certificaat

  • EHBO diploma

Verkeersregelaars en bebording

VCN inschakelen voor de wegafzetting bij jouw specifieke project

Staan er flinke bouwplannen op de planning, organiseer je een evenement of heb je voor een ander project een wegafzetting nodig? VCNL denkt graag mee welke afzettingsmaterialen en maatregelen het best geschikt zijn voor jouw situatie. Onze vakmensen zijn opgeleid om de veiligheid in het verkeer te waarborgen. Wil je ook graag advies van onze professionals? Stel gerust je vragen tijdens een vrijblijvend gesprek of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Onze vakmannen beschikken naast hun veilig-werken-aan-de-weg-certificaat ook over een aanstellingspas.

DIRECT CONTACT?

VRAAG EENVOUDIG EN SNEL EEN VRIJBLIJVENDE OFFERTE AAN.

    Ik wil graag dat er contact met mij wordt opgenomen via:

    Klik op onderstaande button om jouw gegevens te verzenden en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Zie ook ons privacybeleid.