Hoe stel je een functioneel verkeersplan op?

Een gedegen verkeersplan vraagt om kennis, ervaring en vakmanschap. Elk project is anders waarbij gekeken wordt naar welke mogelijkheden er zijn om de doorstroming zoveel mogelijk te kunnen behouden, de veiligheid te waarborgen en de overlast tot een minimum te beperken.

Ontheffing

Het klinkt simpel, een straat “tijdelijk” afsluiten, maar niets is minder waar. Of je als aannemer nu voor Provincie, Gemeente of een particuliere klant aan het werk gaat, opdrachtgevers willen altijd weten wanneer, hoe en welke werkzaamheden en/-of evenementen er plaatsvinden. Deze informatie is belangrijk voor het verstrekken van de benodigde ontheffing(en). Daarom vraagt elk project de noodzakelijke aandacht voor het opstellen van een gedegen verkeersplan.

Afzetting

Elke afzetting is anders. Dit heeft te maken met verschillende factoren nabij de werklocatie zoals bijvoorbeeld type werkzaamheden, toegestane snelheid en verkeersdrukte in het omliggende wegennetwerk. Als Verkeersspecialist neem ik al deze factoren mee tijdens de voorbereiding.

Opstellen verkeersplan

Om een verkeersplan volledig te ontwerpen wordt er altijd begonnen met een “schets”. Dit houdt in dat de plattegrond van de omgeving rondom jouw project in kaart wordt gebracht, vervolgens begin ik van binnen naar buiten te tekenen. Dit wil zeggen dat als eerste de afzetting op de werklocatie wordt getekend, gevolgd door de benodigde materialen en indien nodig bij een volledige afsluiting een omleiding. Zodra deze schets gereed is wordt deze verwerkt in Autocad. Autocad wordt gebruikt als tekenprogramma voor technische (bouw)tekeningen en waar de Nederlandse infrastructuur (NedInfra) altijd up-to-date wordt weergegeven.

Wijzigingen worden hierin meegenomen zodat wij altijd beschikken over de nieuwste versies van het wegennetwerk van Nederland. Wel zo ideaal waardoor wij de door jou aangegeven (werk)locatie in Autocad kunnen weergeven en de daarbij benodigde (tijdelijke)verkeersmaatregelen kunnen intekenen voor een overzichtelijk en veilig resultaat. Wanneer het verkeersplan gereed is, kan deze in elk gewenste bestandstype worden aangeleverd.

Het verkeersplan kan vervolgens worden gebruikt voor de volgende doeleinden:

  • Aanvraag vergunning
  • Belettering (tijdelijke)verkeersmaatregelen
  • Monteren en demonteren van tijdelijke verkeersmaatregelen
  • Informeren van belanghebbenden
  • Werkinstructie

Ontvang je graag een voorbeeld van een Verkeersplan? Download deze dan hier.

“Samen veilig in het verkeer”

Patrick Doodeman | Verkeersspecialist Verkeer Centrale Nederland